Position

Pansarmuseets adress är
Hattulantie 334, 13720 PAROLA

Buss nr 5 kör nära museets huvudport, tidtabeller och rutter finner du här.

Från Parola järnvägsstation är det ca 1 km i riktning Parolannummi. Från Tavastehus järnvägsstation kommer du enklast med buss nr 5, som avgår direkt från stationen.

Till Helsingfors är det ca 110 km och till Tammerfors ca 70 km.

 

Närmare guidning får du vid behov via

toimisto@panssarimuseo.fi
eller per telefon 040 568 1186.

nyheter

Yksi Panssarimuseon ainutlaatuisista näyttelyesineistä, panssarijuna, on kunnostuksen alla parhaillaan. Työn arvoitu valmistumisaika katoksineen kaikkineen on vuoden 2025 kesä. Juna on nähtävissä koko kunnostusprojektin ajan ja yleisöllä on myös tilaisuus seurata projektin etenemistä museovierailun yhteydessä. Tämä rautatiehistoriallisestikin arvokas kokonaisuus pitää sisällään kaikki Suomessa säilyneet panssarijunien osat, vanhin vaunu on vuodelta 1915 ja ”tuorein” vuodelta 1937, Tk 3 -veturi on vuodelta 1943. Juna tullaan kunnostustyön myötä maalaamaan ja varustamaan jatkosodan aikaiseen rautatieilmatorjuntapatterin asuun.

Tänä kesänä tulee kuluneeksi 80 vuotta Karjalan Kannaksen torjuntataisteluista. Vaihtuvien näyttelyiden teemat käsittelevät vuoden 1944 tapahtumia Kannaksella  Näyttelyiden aiheena ovat 'Panssarinmurskaajat - Panssarijääkäripataljoona Kannaksen tulimyrskyssä kesällä 1944',  'Sturmiässät - Rynnäkkötykit Karjalan Kannaksen torjuntataisteluissa kesällä 1944' sekä 'Kohtalona Kuuterselkä - Kuuterselän taisteluissa olleiden veteraanien omakohtaisia kokemuksia'

Ukrainan sodan tapahtumien ympärille nivoutuva ”Taisteleva Ukraina – Venäjän virhearvio?” -näyttely ottaa kantaa nykysodan tapahtumiin sähköisin kuvin ja tekstein sekä taistelukentältä tuoduin autenttisin esinein. Tämä varsin havainnollinen näyttely avautui 1.3.2023 alkaen.

Panssarimuseon Harrastepäivässä esitellään militari- ym harrastuksia. 

Mukana esittelemässä toimintaansa ovat pienoismallarit,  erialustaisten sotapelien harrastajat, 
airsoftaajat, Naisten valmiusliitto, MPK,  4 H-yhdistys, sotahistorian elävöittäjät, 
panssarikiltalaiset, ensimmäistä kertaa mukana Tampere School of Arms, joka esittelee historiallista, eurooppalaisia taistelulajeja bolognalaisen 1500-luvun perinteen mukaan.
Lisäksi museokaluston käynnistelyä. 

Pienoismallikilpailu Armour Challenge 2024 teemaluokka Ukrainan puolustusvoimien maakalusto ja teemaluokka figuureille Suomen torjuntataistelut 1944. Lisätietoja pienoismallit.net.
Paikalla myös alan kauppiaat ja Varpu Saari sekä virkatut panssarit.

Normaalit pääsylippuhinnat. Museo on avoinna klo 18 asti, mutta tapahtumapäivän osuus päättyy klo 15. 

Opel henkilöautotuotanto lopetettiin Saksassa vuonna 1940 ja 3-tonnin Opel Blitz-kuorma-autosta tuli yksi ensimmäisistä standardisoiduista sotilaskuorma-automalleista.

3-tonnin Opel Blitz oli suosituin ja ylivoimaisesti yleisin Wehrmachtin eli Saksan armeijan käytössä olleista kuorma-autoista. Auto oli käytössä eri rintamanosilla aina Afrikasta Venäjälle. Se oli maastokelpoinen, luotettava ja varaosahuolto oli hyvin järjestetty.

Esillä oleva nelivetoinen maastovaihteistolla varustettu Opel Blitz on vuosimallia 1943. Ajoneuvo on tullut Suomeen Sotamuseon vaihtokauppojen kautta 1990-luvun alkupuolella ja on ainoa nelivetoinen kappale Suomessa. Nelivetoisia versioita valmistettiin vuosina 1940-1944.

Opel Blitz -kuorma-autoja oli käytössä useita satoja Suomen puolustusvoimilla, mutta ei nelivetoisena. Lisäksi puolitelaversiota oli käytössä jonkin verran. Suomessa jatkosodan aikana toimineet saksalaisjoukot käyttivät Opel Blitz-kuorma-autoja myös yleisesti.

Panssarimuseon Perhepäivässä talutusratsastusta, karvakavereita, pomppulinna, seikkailurata, rodeohärkä, akku- ja polkuautoja, kasvomaalausta, lettuja, makkaraa!

Toimintanäytökset klo 12 ja 14, Huvipupu liikuttaa ja leikittää klo 11 ja 13, Varusmiessoittajat musisoivat klo 11.30 ja 13.30.

Tela-ajelua erillistä maksua vastaan Parolan vanhalla lentokentällä.

Tapahtumaan aluelippu, pysäköintiopasteet Panssariprikaatin vierasparkkipaikalle, josta maksuttomat nonstop-kuljetukset museolle.

Pääsyliput:
Aikuiset 13 €
Lapset 8 €
Perhe 27 € (2 aik. + alle 16v. lapset)
 

 

Yleisöä laulattaa Ari Lehtonen ja Veteraanikuoro. Musiikista vastaa Anita Lehdon johdolla Hattulan Viihdesoittajat. 

Tilaisuuteen vapaa pääsy!

Käännetään kampiakselit kesäaikaan yhdessä Hämeen Mobilistien kanssa!

Museon piha täyttyy taas upeista klassikkoajoneuvoista, grillauksen houkuttelevasta tuoksusta ja upeasta vapputunnelmasta. Lapsille polku- ja akkuautoja. Toimintanäytökset museon näytösalueella klo 12 ja 14, toimintanäytöksissä liikutellan T-55-alustaista kalustoa.

Pysäköinti Panssariprikaatin p-paikoilla, josta maksuttomat non-stop-kuljetukset museolle. Pääsyliput myydään portilta.

Pääsyliput:
Aikuiset 14€
Lapset 7€
Perheet (2 aik. + 2 alle 16v.) 28€

Huhtikuun luennon aiheena on 'Taistelupanssarivaunujen kehitys idässä ja lännessä', luennon pitää evl evp Olli Dahl. Luennon aikana saadaan yleiskatsaus taistelupanssarivaunujen kehityksestä, nykytilasta ja tulevaisuudesta. Luennon perustana on sekä historia että erityisesti viime aikaiset Ukrainan sodan kokemukset taistelupanssarivaunujen käytöstä.

Luentoon on vapaa pääsy. Luentoa voi seurata myös suoratoistona, pyydä linkki toimisto@panssarimuseo.fi viimeistään 2.4. klo 17 mennessä.

Kahvio Tankkitupa palvelee myös luentoillan ajan. 

Tervetuloa!

Kansanedustaja Timo Heinonen järjestää III Talvisodan päättymisen muistoseminaarin Panssarimuseolla 13.3.2024.

17.00 Tilaisuuden avaa kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen
17.10 Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen

Tilaisuuteen tulee ilmoittautua ennakkoon sähköpostilla: mona.pyykkonen@eduskunta.fi
Tilaisuus on maksuton.
Kahvio on avoinna klo 16-19.30.

Maaliskuun luennon aiheena on Jom Kippur-sota, luennon pitää ev evp FT Pasi Kesseli. Jom Kippur-sota oli Israelin, Egyptin ja Syyrian välillä lokakuussa 1973 käyty sota.

Sota tunnetaan Jom Kippur-sotana alkamispäivänsä vuoksi. Jom Kippur on juutalaisen kalenterin pyhin päivä ja vuonna 1973 sitä vietettiin 6.10. Tuolloin Kuuden päivän sodassa tappion kärsineet arabimaat hyökkäsivät Israelin vuonna 1967 valtaamille alueille. Tulitauko astui voimaan 23.10.1973, vaikka taistelut jatkuivat vielä pari päivää tämän jälkeen. Sota päättyi Israelin voittoon. Sodan aikana Neuvostoliitto toimitti arabimaille niille tarvitsemia aseita ja Yhdysvalla suostui painostettuna ilmasillan muodostamiseen Israelin tueksi.

Luentoon on vapaa pääsy ja sitä on mahdollista seurata myös suoratoistona. Pyydä Teams-linkki toimisto@panssarimuseo.fi viimeistään luentopäivänä klo 16 mennessä.

Kahvio on avoinna päivittäin 11.3.2024 asti klo 10-15.

Tervetuloa!

Tule viettämään mukava talvipäivä Panssarimuseolle. Tapahtumassa pulkkamäki,  tandemhiihtoa, museosuunnistusta, karvakavereita sekä kaakaobaari ja tela-ajelua erillistä maksua vastaan. Nähtävillä myös Panssariprikaatin kalustoa. Tällä kerralla esittelyssä evakuointipanssarivaunu Leopard 1 ARV ja MT-LBv kuljetuspanssarivaunu. Samalla voit vielä bongata Kuningastiikerin, joka viettää talvilomaa Parolassa maaliskuun loppuun asti. Tervetuloa!

Sotahistorioitsija, tietokirjailija FM Simo Liikanen pitää luennon 'Panssarintorjuntaritareista' 

Luentoon on vapaa pääsy. Luentoa voi seurata suoratoistona, pyydä linkki toimisto@panssarimuseo.fi.

Kahvio on avoinna luentoiltana klo 17-20. Tervetuloa!

Tule tutustumaan panssaripelaamiseen Panssarimuseolle kokeneiden pelaajien opastuksella. Lauantaina 20.1.2024 klo 10-15 Saat opastusta War Thunder, World of Tanks Blitz, World of Tanks Modern Armor ja Armored Brigade II -peleihin ja pääset itse kokeilemaan pelaamista. Armored Brigade II on ensimmäistä kertaa esittelyssä yleisölle koko maailmassa!" 

Toisessa näyttelyhallissa voit lisäksi seurata koko viikonlopun molempina päivinä 20. ja 21.1.2024 klo 10 - 15 miniatyyripelaajien WWIII Team Yankee -turnausta. 

Ohjelmassa on lisäksi näytöspelejä ja kilpailuita. Tapahtumaan pääsee museon normaalilla pääsymaksulla.  Tapahtumaa sponsoroi Slitherine Software.

Panssarimuseo järjestää yhteistoiminnassa Panssarikilta ry:n kanssa panssari- ja panssarintorjuntaalaa käsittelevän seminaaritilaisuuden la 3.2.2024 Parolannummella. Ovet avautuvat ilmoittautumista ja tulokahveja varten klo 9.15.

 

Seminaarissa kuullaan seuraavat luennot:

"Charioteerit Suomeen, Suomessa ja Suomesta" Dipl.ins.Esa Muikku
"Sisu GTP - Aidosti modulaarinen ajoneuvojärjestelmä" Avainasiakkuusjohtaja Akseli Mylläri
"Panssarijunat Suomessa 1918" FM Jouni Eerola
"Panssariestekokeilut Äänislinnassa elokussa 1943" VMT Lauri Vuorinen
"Havaintoja panssarijoukkojen käytöstä Ukrainassa 2022 -23" Evl Mika Mäenpää

Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. Kulujen peittämiseksi peritään etukäteen osallistumismaksu 43 € (Panssarikiltalaisilta 40€).
Tilaisuuteen tulee ilmoittautua ennakkoon sähköpostilla (toimisto@panssarimuseo.fi) tai puhelimitse (040 568 1186) Panssarimuseon toimistoon.

Ilmoittautumiset ja osallistumismaksut viimeistään ke 24.1.2024 mennessä!

Järjestelyt Kuningastiikerin kuljettamiseksi kotimuseoonsa Englantiin oli jo aloitettu, kun saimme yllättävän yhteydenoton. The Bovington Tank Museum, joka siis on vaunun kotimuseo  pyysi näyttelyidensä ja niihin liittyvien yleisjärjestelyiden organisoinnista johtuen Kuningastiikerille lisäaikaa Suomessa. Tämä oli toki iloinen yllätys ja varmistui lopullisesti 28.9.  Iloiksemme Königstigerin Euroopan kiertue siis jatkuu. Alankomaiden ja Ruotsin kautta Suomeen matkannut vaunu on esillä Parolassa vielä lähes puolivuotta aina maaliskuulle 2024. 

Vai kävikö tässä sittenkin niin, että Kuningastiikeri halusi nähdä Suomen talven ja sanoi "koska minä haluan" eikä siinä sitten auttanut mikään 😉

Englannissa ollaan todella vaikuttuneita siitä, kuinka paljon vaunu on herättänyt Suomessa mielenkiintoa ja tuonut Panssarimuseolle ennätysmäärän kävijöitä.

Panssarimuseo kiittää kaikkia, jotka ovat jo käyneet katsomassa Kuningastiikeriä ja toivottaa kaikki tervetulleiksi bongaamaan Kunkun, vaikka uudemman kerran nyt kun se on mahdollista.

Königstiger, King Tiger, Royal Tiger, Kungstiger tai Kuningastiikeri rakkaalla lapsella kun on monta nimeä ja joillakin kielillä useampiakin. Viralliselta nimeltään Panzerkamfwagen VI Ausf. B "Tiger II". Museolle näytteille tuleva yksilö on V2 eli toinen kolmesta 1943-1944 vuosien vaihteessa valmistuneesta prototyypistä. Kuningastiikeri on nähtävillä 14.4.-30.9.2023 välisen ajan Panssarimuseossa. Tule itse toteamaan onko maineensa veroinen. 

  • Vieraile museossa vain terveenä.
  • Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
    Käsidesipisteitä löytyy useita.
  • Vältä käteistä ja suosi kortti- ja lähimaksua.