Kokoelmat

Panssarimuseon päätehtävänä on tallentaa tutkimusta ja näytteillä pitoa varten kulttuuriperintöä, joka kertoo panssari- ja panssaritorjuntajoukkojemme taktiikasta, tekniikasta, sotavarustuksen sekä muusta aineellisesta ja aineettomasta perinnöstä. Museon toimialaan kuuluvat myös sotiemme ajan vihollis- ja liittolaismaiden Suomen alueilla tai rintamilla käyttämä materiaali. Panssarimuseon tallennustehtävä kattaa koko maamme itsenäisyyden ajan aina nykypäivään asti.

Panssarimuseon kokoelmien laajuus on noin 8 000 museo-objektia, joista näyttävimmän osan muodostavat 70 panssariajoneuvoa, 40 panssarintorjunta-asetta sekä henkilöhistoriaan liittyvät kokonaisuudet. Museolla on hallussaan noin 20 000 valokuvaa sekä 38 hyllymetriä kirjasto- ja arkistomateriaalia.

Panssarimuseon kokoelmat täydentyvät jatkuvasti niin institutionaalisten kuin yksityistenkin tahojen toimesta. Museon keskeinen yhteistyökumppani on Puolustusvoimien keskusmuseona toimiva Sotamuseo. Panssarimuseon ainutlaatuiset kokoelmat ovat tutkijoiden aktiivisessa käytössä. Arkisto ja kirjasto ovat myös alan harrastajien hyödynnettävissä. Museo lainaa erikseen sovittaessa esineistöä muille museoille sekä toimittaa valokuva-aineistoa näyttely-, tutkimus-, julkaisu- ja kuvituskäyttöön. Aineistoihin voi tutustua museon tiloissa sopimalla käynnin museoamanuenssin kanssa. 

Otamme myös mielellämme vastaan lahjoituksina toimialamme kokoelmia täydentäviä esineitä, valokuvia ja arkistoaineistoja. 

Yhteydenotot: museoamanuenssi Jari Saurio, gsm 050 584 8090 tai jari.saurio@panssarimuseo.fi

 

KOKOELMAPOLITIIKKA