11.3.2021

Monilukutaitoa museoista -hankkeen kuulumisia

Monilukutaitoa museoista -hanke on nyt edennyt puoliväliinsä. On siis otollinen aika päivittää kuulumisiamme.

Olen suunnitellut Museo Militariaan sekä hankekumppani Panssarimuseoon monipuolisesti erilaisia oppimateriaaleja,

jotka tukevat monilukutaidon harjoittelua. Hankkeemme on myös saanut oman logonsa, joka on nähtävissä kuvassa.

Tehtävissä olen lähestynyt sotahistoriaa eri näkökulmista, ja hyödyntänyt niiden suunnittelussa pääasiassa museoiden

omia kokoelmia. 4. luokkalaisille suunnatuissa tehtävissä tutkitaan muun muassa sotaväen hevosia, 8. luokkalaisten

tehtävissä perehdytään panssarivaunun kuljettamiseen. Olen pyrkinyt tuomaan tehtävissä esiin esimerkiksi sota-ajan

arkea ja yksilön näkökulmaa historiallisiin tapahtumiin.

Heikentynyt epidemiatilanne on vaikuttanut koululaisvierailujen ajankohtiin. Vierailuja on siirretty myöhemmälle kevääseen.

Hankkeen suunnitteluun liittyviä kuulumisia voit seurata myös Facebookista sekä Instagramistamme.

YouTube-kanavallemme on tulossa kirjavinkkauksia lapsille sopivista historia-aiheisista kirjoista.

Kevättalven terveisin,

Essi Turvala

museolehtori

 

7.1.2021

Monilukutaitoa Museoista -hanke

Museo Militarian ja Panssarimuseon yhteinen Monilukutaitoa museoista -hanke käynnistyi joulukuun alussa.

Hankkeen museolehtorina aloitti Essi Turvala.

Monilukutaitoa museoista -hanke pyrkii koululaisten lukuinnon herättelemiseen ja lukutaidon kehittämiseen monipuolisesti.

Hankkeessa hyödynnetään museoiden oppimisympäristöjä ja kokoelmia – myös historiallisia alkuperäislähteitä.

Se toteutetaan yhteistyössä paikkakuntien opetustoimien ja valtakunnallisen Lukukeskuksen kanssa.

Monilukutaitoa museoista on suunnattu peruskouluikäisille lapsille ja nuorille. Se ei keskity sotahistorian opettamiseen,

vaan lukutaidon edistämiseen uudessa oppimisympäristössä, uudenlaisten oppimateriaalien avulla.

Hanketta ovat rahoittamassa Museovirasto ja Maanpuolustuksen kannatussäätiö.

Hankkeen etenemisestä päivitetään museoiden verkkosivuille sekä sosiaalisen median kanaviin hashtagilla #monilukutaitoamuseoista.

Essi Turvalan tavoittaa sähköpostitse essi.turvala@museomilitaria.fi sekä puhelimitse 040 450 7483.

Lisätietoa Museoviraston innovatiivisten hankkeiden avustuksista: https://www.museovirasto.fi/fi/ajankohtaista/museovirasto-jakoi-valtionavustuksia-ammatillisten-museoiden-innovatiivisiin-hankkeisiin

Monilukutaitoa museoista -hankkeen museolehtori Essi Turvala

2.12.2020

Kulunut vuosi on ollut ainutkertainen myös Panssarimuseolle. Koronan mukana tuomat rajoitukset ovat luoneet meille omat haasteemme, mutta Panssarimarssin sanoin:”Meillä ei säikytä, meillä ei surra, iske ja murra!” katsomme kohti tulevaisuutta ja ensi vuoden juhlavuotta!


Bye bye Korona!

 

20.9.2020

Panssarimuseon päänäyttelyhallin (halli 1) remontointi ja uudistaminen peruttiin keväällä Koronapandemian takia.
Nyt se toteutetaan 25.9.-16.10.2020 välisenä aikana.

Vielä 24.9.2020 saakka on aikaa käydä tutustumassa nykyisessä kuosissa olevaan päänäyttelyhalliin.

 

13.3.2020

Panssarimuseolla on näyttely talvisodan panssarintuhoojista ‘Pommarit talvisodassa’
Toukokuussa avautuu näyttely ‘Suomalaisten panssarijoukkojen tulikaste – Honkaniemi 26.2.1940’
joka kertoo siis talvisodan ainoasta panssaritaistelusta.

4.3.2020

Kävijäennätys meni rikki eilisen luennon yhteydessä! Bair Irincheev’in luentoa “Talvisota venäläisin silmin” oli kuuntelemassa 174 henkilöä. Kiitos kaikille paikalla olleille!

26.2.2020

Panssarimuseon talvilomatapahtuma järjestettiin lauantaina 22.2. perin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Päivä oli erit­täin sateinen sekä tuulinen ja lumesta ei ollut tietoakaan, joten perinteistä pulkkamäkeä ei tänä vuonna saatu tehtyä. Sääoloista huolimatta tapahtumassa vieraili yli kaksisa­taa kävijää.

Huono sää ei sinänsä haitannut tapahtumaa, sillä pää­osa toiminnoista oli sisähalleissa. Pienemmille lapsille oli pallomeri ja myös aarteenmetsästystä rastipassin muodossa. “Aarteen” saadakseen piti etsiä kuvissa olevien vaunuyksityiskohtien mukaan oikea laite ja poimia siitä kirjain. Kirjaimista muodostui lopulta passiin sana. Palauttaessaan passin sai pienen lahjan muistoksi suoritetusta tehtävästä.

Tapahtumaan oli tuotu myös uusia elementtejä. Ensim­mäistä kertaa tapahtuman käytössä ollut Millog Oy:ltä lainaksi saatu Leopard-panssarivaunun virtuaalikorjaussi­mulaattori kiinnosti yleisöä. Virtuaalilasein toteutettua aika realistista toimintoa kävikin moni kokeilemassa. Samassa hallissa oli mahdollisuus kokeilla lisäksi ekoaseammuntaa sähköisellä rynnäkkökiväärillä. Paikalla olivat myös kar­vakaverit omistajineen eli kaksi suloista koiraa, joita sai silitellä ja halia.

Ulkotoimintoja olivat polkuautoajelu ja BMP-1 -kiltavau­nuajelutus. Polkuautojen käyttäjiä ei keliolosuhteista joh­tuen ymmärrettävästi juuri ollut, mutta vaunuajelulla kävi paljon väkeä. Kyydissä olleet saivatkin kokea palan vaunu­miesten arkipäivästä kuran ja vesisateen keskellä. Ulko­alueella oli lisäksi mahdollisuus tutustua Panssariprikaatin vaunukalustoon. Esillä olivat Leopard 2 A6 -taistelupanssa­rivaunu sekä Leopard 2L -siltapanssarivaunu.

Päivä kului mukavan yhdessäolon merkeissä. Kiitok­set kaikille tapahtumaa tukeneille tahoille ja järjestelyissä mukana olleille.

 

 

31.12.2019

Panssarimuseoon tutustui 30 744 kävijää kuluneen vuoden aikana! Kiitoksia kaikille kävijöille ja tervetuloa myös vuonna 2020 uudestaan meille!

 

14.10.2019

Syyslomariehaa vietettiin tänä vuonna järjestyksessään toista kertaa. Ihmisiä oli taas mukavasti liikkeellä, vaikka hieman kostea sää olikin koko päivän. Kiitos kaikille osallistujille ja talkoolaisille, jotka auttoivat tapahtuman järjestelyissä!

 

25.9.2019

Metalliromukeräys Panssarimuseolla on päättynyt tältä vuodelta. Kiitoksia kaikille, jotka osallistuitte keräykseen ja toitte metalliromua lavalle.
Palaamme asiaan uudestaan alkuvuodesta 2020.

 

18.9.2019

Siniristiliput heiluvat – Suomi jyrää World of Tanksin panssarisotiin

World of Tanks -peli on saanut sinivalkoista väriä. Peliin on julkistanut eurooppalaisen kehityspuun ja ruotsalaisten, puolalaisten sekä italialaisten tankkien sekaan rynnistää myös suomalainen panssarivaunu, Vickers.
Lue lisää yllä olevan linkin takaa ja tule tutustumaan vaunuun paikan päällä museolla!


Kuva v2.fi 

 

22.8.2019

Kenraali Ruben Laguksen muistojuhla Lohjalla 21.8.2019.
Juhlassa muisteltiin 60-vuotta sitten keskuudestamme poistunutta jääkärikenraalimajuri Ruben Lagusta ja hänen elämänsä eri vaiheita.
Tilaisuuden juonsi Lohjan Kotiseututkimuksen Ystävät ry:n puheenjohtaja, majuri Jaakko Puomila.
Panssarimuseon johtaja Simo Hautala piti esitelmän ‘Kenraali Ruben Lagus sodassa’.
Historiantutkija Torsti Salonen puolestaan esitelmöi Laguksen rauhan ajan toimista ja sivusi myös kenraalin jääkärivaiheita.
Muistojuhlassa esiintyivät oopperalaulaja Heikki Orama ja MPK Etelä-Suomen soittokunta, kapelimestari Heino Koistisen johdolla.
Tilaisuudessa käytti puheenvuoron myös kenraalin pojanpoika Alexander Lagus.
Muistojuhlan päätössanat lausui tilaisuuden järjestäjien puolesta FT Lauri Hietaniemi, Lohjan Reserviupseerit ry.

Ennen juhlaa oli mahdollisuus tutustua piha-alueella olleeseen kalustoesittelyyn, jossa oli näytteillä Panssarimuseon kokoelmista sodan aikainen T-26 panssarivaunu sekä Camp Degerö-museon esille tuoma Panssaridivisioonan käytössä sota-aikana ollut Kübelwagen sekä Forcit Oy:n merimiina.
Sisätiloissa oli Lagus-näyttely, jossa oli kenraalin uniformuja, Lagus-aiheista kirjallisuutta, yms.

Tilaisuuteen oli vapaa pääsy, osallistujia oli lähes tuhat henkeä.

Järjestäjät: Lohjan Reserviupseerikerho ry, Lohjan Seudun Reservinaliupseerit ry, Lohjan kaupunki, Panssarimuseo, Kaarteen Sotamuseo ja Camp Degerö Museo.

Laguksen muistojuhlassa esillä ollut dioraama kenraalista komentopaikallaan.

11.7.2019

‘Panssarivaunujoukot 100 vuotta’ perjantaina 12.7.2019 Parolannummella. Paraatikatselmus, seppeleenlasku, ohimarssi klo 13, jonka jälkeen taistelunäytös. Kalustoesittely Panssariprikaatin esikunnan P-paikalla.
Panssarimuseo osallistuu ohimarssiin ja kalustoesittelyyn. Lähde liikkeelle ajoissa, että saat parkkipaikan.
Tervetuloa tutustumaan myös Panssarimuseoon ja poikkea munkkikahville Tankkitupaan!

Renault FT Modèle 1917 suittuna ja puunattuna valmiina juhliin!

 

1.7.2019

Perhepäivän kävijämäärä oli tänä vuonna 1 802 kävijää! Kiitoksia jälleen kerran kaikille kävijöille onnistuneesta tapahtumasta!

 

 

18.6.2019

Tulossa Harrastepäivä lauantaina 3.8.2019. Mukana pienoismallarit, airsoft-harrastajat, RC-harrastajat ja sotahistorian elävöittäjät sekä sotalautapeliharrastajat. Päivän aikana järjestetään Armour Challenge -pienoismallikilpailu, aiheena “Panssarit Suomessa 100 vuotta“. Harrastajat esittelevät päivän aikana omaa toimintaansa em. aiheiden parissa ja näin yleisöllä on mahdollisuus tutustua asioihin pintaa syvemmältä. Paikalla myös alan kauppiaita runsaine valikoimineen.

1.5.2019

Kevätsawutuksen yleisömäärä oli tänä vuonna 2 200 kävijää! Kiitos teille kaikille onnistuneesta tapahtumasta!

2.4.2019

Kevätkauden viimeinen luento veti 94 aiheesta kiinnostunutta. Luennoitsija Olli Dahl, joka istuu edessä, ehti vielä nauttia munkkikahvit ennen luennon alkua. Kiitos kaikille mukana olleille. Kesäkausi, joka museolla alkaa Vappupäivänä Kevätsawutuksella, pidetään taukoa luennoista. Syyskuussa luennot jatkuvat. Hyvää kesää kaikille🌞😎

11.3.2019 Kevään aikana toteutetaan metalliromunkeräys Panssarimuseon tukemiseksi. Museon parkkipaikalla on lava, johon voi tuoda itselle tarpeettomaksi käyneet metalliromut pesukoneista alkaen, mutta ei kuitenkaan maalipurkkeja eikä muita kemikaaleja sisältäviä astioita. Alumiiniromut voi tuoda myös, mutta niitä ei voi laittaa suoraan lavalle, vaan lavan viereen. Romuista saatava tuotto menee lyhentämättömänä museotoiminnan hyväksi. Kiitos tuestasi👏

13.2.2019 Panssarimuseon museonjohtaja vaihtui vuoden alussa. Käy lukemassa uuden museonjohtajan kuulumiset tästä.

15.1.2018 Luentomme järjestetään joka kuukauden ensimmäinen tiistai (ei touko-elokuu). Tarkemmat tiedot luennoista löydät etusivulta.

Luentomme pidetään autenttisessa ympäristössä halli 1:ssä.