TOIMINTA PANSSARIMUSEOLLA

Panssarimuseolla on sotahistoriallisen erikoismuseon status ja se toimii puolustushallinnon keskusmuseon, Sotamuseon, osittaisessa ohjauksessa ja valvonnassa. Pääosa esineistöstä kuuluu puolustusvoimille (Sotamuseolle).

Panssarimuseon toiminnan tavoitteena on suomalaisten panssari- ja panssaritorjuntajoukkojen historian kerääminen, tallentaminen, tutkiminen, entisöinti sekä näyttely- ja julkaisutoiminta. Museon pyrkii tallentamaan myös sotiemme aikaisten vastustajien Suomessa käyttämää kalustoa ja kaikkeen edelliseen liittyvää pienesineistöä, kuva-aineistoa, kirjallisuutta ja muuta tietoa.

Museo esittelee aihepiiriään perusnäyttelyllä sekä vuosittain vaihtuvilla pienillä erikoisnäyttelyillä, jotka toteutetaan joko museon omalla tai lainatulla materiaalilla. Perusnäyttely koostuu ulko- ja sisätiloissa olevasta kalustosta, jonka lomaan erikoisnäyttelyt on sijoitettu.

Museokalustoa entisöidään ja huolletaan pitkän tähtäimen suunnitelmien mukaan. Kaluston entisöinti ja liikkuvan kaluston huollot tapahtuvat puolustusvoimien alueella olevalla ”pajalla”. Kaluston entisöintitoiminta alkoi talkoopohjaisena toimintana jo vuonna 1978 ja vuodesta 1989 lähtien museolla on ollut oma museomestari, jonka vastuulla kunnostustoiminta on. Ajokuntoinen museokalusto on esiintynyt Panssariprikaatin juhlapäivien paraateissa, useissa elokuvissa ja museon näytöksissä.

Museolla on kesäisin muutamia näytöspäiviä, jolloin pieni määrä museokalustoa esiintyy kiltalaisten miehittäminä tuoden tuulahduksen menneiltä ajoilta.

Museolla järjestetään keväisin huhtikuun lopulla kiltatalkoot, jossa ulkoalue ja kalusto laitetaan näyttelykuntoon talven jäljiltä. Kaikki kiltalaiset ovat tervetulleita osallistumaan talkoisiin! Myös muuta talkootyövoimaa tarvitaan jatkuvasti rakennusten ja tilojen kunnostamiseen ja ylläpitoon.

Kaluston käyttö näytös- ja paraatiajoissa, huolto ja entisöinti edellyttävät alan perustaitoja, pitkällistä perehtyneisyyttä ja ammattitaitoa eivätkä ne täten sovellu jokamiehen talkootöiksi. Jos kuitenkin tunnet olevasi kykeneväinen k.o. töihin, ota yhteys museonjohtajaan.

Museo ottaa mielellään ja kiitollisuudella vastaan aihepiiriinsä kuuluvia esine- tai muita lahjoituksia. Ne voivat olla muistoesineistä, vanhoja sotilaspukineita, arvomerkkejä, mitaleja, valo- ja elokuvia, henkilökohtaisia päiväkirjoja, kirjeitä, postikortteja tai vaikkapa äänitettyjä muistelmia menneistä tapahtumista. Jos sinulla tai lähipiiriisi kuuluvalla on tällaista luovutettavaa tai vaikkapa vain lainattavaakin aineistoa, ota yhteys museonjohtajaan tai toimistoon.