Taidemaalari Tuure Jokinen Jyväskylästä on maalannut sotaveteraaniemme kunniaksi 27 teosta käsittävän ”Talvisota-sarjan”, jonka jokaiseen tauluun liittyy runo Yrjö Jylhän ”Kiirastuli”-kokoelmasta. ”Kiirastuli”-kokoelma kertoo Talvisotamme ankaruudesta. Tuure Jokisen isä palveli Yrjö Jylhän kanssa Karstulan ja muiden Keski-Suomen miesten muodostamissa joukoissa, jotka osallistuivat muun muassa Kirvesniemen ja Koukkuniemen taisteluihin.

Tuure Jokinen lahjoitti vuoden 1999 joulukuussa ”Talvisota-sarjansa” teokset Panssarimuseolle, kun marraskuussa oli tullut kuluneeksi 60 vuotta Talvisodan syttymisestä. Sarjasta taiteilija valitsi 24 teosta, jotka nyt ovat esillä Panssarimuseon näyttelyhallissa.

Taiteilija Tuure Jokinen on syntynyt Karstulassa vuonna 1936. Hän on käynyt Vapaan Taidekoulun Helsingissä, missä hänen opettajinaan olivat muun muassa Unto Pusa ja Thorne Arne. Lisäksi hän on opiskellut useita vuosia Hannes Autereen ja Eero Nelimarkan johdolla. Jokinen on tehnyt myös Pariisiin opintomatkoja, joihin on sisältynyt opiskelua Akademie Goets`ssa.

Tuure Jokisella on ollut taidenäyttelyitä Turun Taidehallissa, Lappeenrannan Taidemuseossa, Vaasan Taidehallissa, Ilomantsin Praasniekka-juhlissa, Nurmeksen Bomba-talossa, Galleria Juliuksessa Helsingissä sekä Jyväskylässä, Kuhmossa ja Karstulassa. Taiteilijan teoksia on julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa. Hän on toiminut Vantaan taideohjaajana viisi vuotta sekä opettajana Jyväskylän Kansalaisopistossa.

Taiteilija maalaa edelleen talvella Vaajakosken ateljeessa ja kesäisin Karstulan Pääjärven kansakoululla.

Panssarimuseon näyttelyhallissa esillä olevien teosten nimet ovat:
Maaliskuun 13. päivä; Itsenäisyyden aamunkoitto; En vaaksaa väisty, en; He taistelivat siellä, kuin myrsky, ukkonen; Ylipäällikkö Mannerheim; Juoksuhaudan vyörytys; Maa ja taivas palaa; Raatteen tiellä; Siellä hautansa heillä, missä viikate maahan löi; Kristus noutaa Rauhan maahan; Taistelussa; Hyökkääjää vastaan; Yöllinen torjuntataistelu; Jäätynyt vihollissotilas; Partio vihollisen selustassa; Valkoinen kuolema; Panssarilaiva Ilmarinen; Vartio; Korsussa kuunnellaan tykkien jylinää; Taipaleenjoki, Tuonelan joki; Läpi kiirastulen; Hälytys tuliasemaan; Kodin puolustaja; Uhkaava itä.

Tuure Jokisen kotisivut.

Copyright © Panssarikilta 2003 - 2005 / Webmaster